Alles voor konijnen
Het konijn is een actief, slim en sociaal dier. Het konijn komt oorspronkelijk uit Spanje en leeft tegenwoordig in droge gebieden met open vlaktes en open bosgebieden. Het zijn tegenwoordig ook vaak gezelschapsdieren die wel heel erg populair zijn. Wanneer je meerdere konijnen hebt vertonen ze sociaal gedrag, dit is er mooi om te zien hoe ze met elkaar omgaan. Ze spelen met elkaar, ze verzorgen elkaar en zoeken elkaar ook zeker op. Een konijn zit het allerliefst met de vier pootjes op de grond en worden niet graag opgepakt. Maar aaien daar houden konijntjes dan wel weer heel erg van. Er zijn konijnen die juist naar hun baasje komen omdat ze weten dat ze dan geaaid worden.
Het konijn hoort tot de haasachtigen. Eigenlijk is het konijn geen knaagdier. Dit is om de volgende reden: Ze hebben twee stifttanden achter de bovenste snijtanden. De konijnen hebben twee hele mooie lange oren die rechtop staan of hangen. De achterpoten van een konijn zijn gespierd en goed ontwikkeld om zich af te zetten, daardoor zijn ze heel erg snel en draaibaar in hun bewegingen. Een konijn leeft ongeveer tussen de 8 en 10 jaar.
Konijnenrassen
Er zijn wel 50 konijnen rassen. Het verschil tussen de konijnen zit in de kleur en de bouw. Je hebt konijnen met hangoren, dwergkonijntjes, Grote Vlaamse reuzen die wel tot 8 kg kunnen wegen. Ook het gedrag van deze dieren verschillen heel erg. De kleinere rassen zijn vaak pittiger.
Hoeveel konijnen samen houden?
Zoals al eerder gezegd is het beter om konijnen met meerderen te hebben. Ze hebben wel ruimte nodig om te spelen en rennen. Ook moet er de ruimte zijn dat ze kunnen staan in een verblijf. De meeste konijnen kunnen binnen en buiten verblijven. Zorg wel dat het hok altijd schoon en droog is. Ze kunnen wel heel erg slecht tegen temperatuurverschillen.
Welke huisvesting voor konijnen
Het is niet alleen belangrijk om deze dieren een goede huisvesting te geven maar ook een goede ren. Het is belangrijk dat ze kunnen rennen, vrij bewegen en zelfs een beetje gek doen. De buiten ren een beetje op tegels te zetten zodat de nageltjes van het konijn kan slijten is een hele goede tip. De grote van de buiten ren hangt wel af van het formaat van het konijn en met hoeveel ze er in leven. Wanneer je het konijn binnen houdt dan is het altijd goed om het een paar uur door de kamer te laten lopen. Het konijn is gek van graven dus een zandbak speciaal voor je huisdier is helemaal niet zo gek.
Welke voeding voor konijnen
Konijnen hebben veel vezelrijk voedsel nodig, dit is om hun gebit en darmen in een goede gezondheid te houden. Wanneer je het konijn de hele dag hooi tot zijn beschikking geeft is dat zeker heel erg goed. Met compleet konijnenvoer geef je het konijn de benodigde voedingsstoffen die het nodig heeft. Dit voer bestaat in brokjesvorm of in muesli. Ter afwisseling kan je dan nog kleine stukjes groente en fruit geven. Het is ook erg fijn om het konijn een knabbelmogelijkheid te geven. In de rui periode is het verstandig om je konijn te kammen. De langharige konijnen moeten vaker geborsteld worden vanwege klitten en vuil uit de vacht te krijgen.
Bopets heeft heel veel leuke spullen voor konijnen, bekijk hierboven de verschillende categorieën met zaken wat je nodig hebt om konijnen of dwergkonijnen te houden.
Het dwergkonijn
Het dwerg konijn is een interessant huisdier. Ze staan bekend om hun vriendelijkheid en goed opgevoede temperamenten. Ze staan ook bekend om hun uitdaging om voor hen te zorgen vanwege de manier waarop ze zichzelf verzorgen. Konijnen verzorgen zichzelf van nature met hun voortanden en daarom hebben ze veel hooi en gras nodig om hun tanden op een gezond niveau te houden. Als u ze niet de kans geeft om te grazen, kunnen ze gaan bijten en kauwen op meubels of andere dingen in uw huis, wat kan leiden tot dure tandheelkundige procedures voor uw huisdier.
Een andere uitdaging die het bezit van een dwergkonijn met zich meebrengt, is om ze voldoende bezig te houden zodat ze natuurlijk gedrag kunnen vertonen, zoals graven of kauwen op dingen.