Hamsterscaping, zo leuk!
Ben jij op zoek naar een nieuw verblijf voor jouw hamster? Verdiep je dan eens in hamsterscaping. Je kunt met een hamsterscaping namelijk een natuurlijk hamsterparadijs creëren in een aquarium. Dit is niet alleen superleuk, maar het geeft ook een hele leuke sfeer aan je woonkamer. De hamster wordt gestimuleerd zijn eigen instinct te volgen, maar ook om te graven en te onderzoeken. Hamsterscaping zorgt er ook voor dat jouw hamster voldoende bewegingsruimte heeft.
Wat is hamsterscaping nu eigenlijk?
Bij Hamsterscaping is het gehele hamsterverblijf op natuurlijke manier ingericht en vormgegeven. Het is belangrijk dat jij je hamster goed kent, op de manier kun jij inspelen op de behoeften van jouw hamster. Je kunt hierbij denken aan graven, klimmen en verstoppen. Je nieuw hamsterverblijf is niet alleen heel mooi, maar je hamster wordt er heel erg gelukkig van.
Waarom kies je voor hamsterscaping?
Eerlijk gezegd heeft een hamsterscaping geen enkel nadeel. Het hamsterverblijf is volledig aangepast op de behoeftes van de hamster, hierdoor kan de hamster zijn natuurlijke gedrag gemakkelijker vertonen. Als jij je hamster in een te kleine kooi stopt zal het vreemd gedrag gaan vertonen, zoals klimmen, rennen, knagen en likken. Met een groot verblijf en meer uitdaging heb jij hier geen last van. Je hamster heeft in het nieuwe verblijf wel erg veel te ontdekken, hierdoor heeft de hamster geen tijd voor ongewenst gedrag. Hamsters zijn prooidieren, daardoor zijn ze van zichzelf wat schuw. Een hamster houdt niet van een lege kooi, het is handig om je op de inrichting te richten. Er zijn inmiddels uitgangspunten van hamsterscaping om deze goed in te richten met voldoende beschutting. De hamster zal zich een stuk veiliger voelen en je kunt je eigen creatieve Touch geven aan de inrichting. Jij hebt straks een pareltje in je woonkamer staan.
Wat ben je allemaal nodig voor hamsterscaping?
Om te beginnen kies je het verblijf. Voor hamsterscaping gebruikt men een aquarium of terrarium van minstens tachtig bij dertig of veertig centimeter. Je kan door het glas de hamster goed zien en bewonderen. Maar de hamster kan zich ook niet bezeren, doordat je hamster niet meer gaat vallen. Als je kiest voor een nog ruimer verblijf dan heeft de hamster niet alleen meer ruimte, maar kun je ook meer spullen toevoegen. Een extra tip! Kies een aquarium of terrarium met een deksel. Je kan zo lekker omhoog bouwen, daarnaast kan je hamster niet uit het hamsterverblijf ontsnappen. Wat ben je nog meer nodig:
- Bodembedekking (zaagsel en andere materialen)
- Materiaal waar je laagjes mee kunt maken
- Takjes
- Een huisje of meerdere huisjes voor knaagdieren
- Zandbakje
- Een looprad of meerdere hamstermolen
- Kleurtjes
Bodembedekking en de lagen
Je kunt kiezen uit verschillende soorten materialen voor de bodembedekking. Je kunt hierbij denken aan hennepvezels, zaagsel, hooi, kokos, papierkorrel, houtvezel en katoenvezels. Het is natuurlijk hartstikke leuk om verschillende materialen met elkaar te combineren. Het is wel aan te raden de bodem 15 tot 20 centimeter hoog te maken, op de manier kan je hamster lekker graven. Je hoeft de bodem niet recht te maken, het is zelfs beter om er verschillende hoogtes in te maken. Jij geeft je hamster zo alleen maar meer uitdaging. Je kunt de bodem ook opdelen met de verschillende materialen. Door laagjes te maken kan je hamster lekker graven, gebruik jij hooi tussen de lagen dan kan de hamster een tunnel graven en blijft het recht staan door het hooi. Je kan ook kleine tussenlaagjes aanbrengen, hier gaat jouw hamster snel mee aan de slag. Een goede tip. Breng mos aan in het hamsterverblijf. Dit is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor nestmateriaal voor jouw hamster. Let op, wanneer je houtvezels gaat gebruiken! Die moet echt stofvrij zijn en mag niet van dennenhout gemaakt zijn. De dampen die van dennenhout afkomen, kunnen schadelijk zijn voor jouw gezondheid.
Takjes en huisjes
Gebruik mooie takken in je hamsterscaping. Je kunt hier mooie hoogte mee creëren, je hamster vindt het heerlijk op de takjes te lopen en te klimmen. Zorg wel dat je de takken vast zet. Je kunt ze kopen in verschillende maten, maar het gewicht is het allerbelangrijkste. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hamster ongelukjes krijgt. Het is daarom belangrijk een goede constructie te hanteren bij hamsterscaping. Huisjes zijn ook een belangrijke factor in het verblijf, omdat een hamster zich graag mag verstoppen. Huisjes zijn te verkrijgen in verschillende vormen, maten en kleuren. Het leukste is verschillende huisjes combineren.
Een zandbakje en looprad
Eigenlijk wel heel bekend is het looprad, hier rent je hamster natuurlijk lekker in. Het looprad moet wel goed afgestemd zijn op je hamster, anders gaat de hamster hem niet veel gebruiken. Te groot of te klein is eigenlijk geen optie. Wat ook zeker niet mag ontbreken is een zandbakje. Het zand zorgt ervoor dat het natuurlijk gedrag bevorderd wordt, daarnaast werkt het reinigend voor de huid en vacht. Wil jij niet dat het een rommeltje wordt, kies dan voor een los bakje zand waar het zand niet snel uitvalt.
Kleurtjes aanbrengen
Je kan je fantasie helemaal de vrije loop laten gaat met hamsterscaping, het maakt namelijk echt niet uit. Je krijgt al een hoop kleur dankzij de verschillende materialen. Je kunt ook bodembedekking in kleuren kopen zoals roze, blauw, wit en confetti. De kleurrijke bodembedekking is gemaakt van cellulose vezels, dit is biologisch geteeld en heeft een hoog absorberend vermogen. Door deze kleuren toe te passen kun je een mooi landschap creëren. Je moet er wel echt zeker van zijn dat de materialen die jij gebruikt wel echt geschikt zijn voor hamsters.
Hamsterscaping met behulp van de dierenspecialist
Bij de dierenspecialist vind je alles wat je nodig bent om een mooi hamster verblijf te maken. Hierbij kun je denken aan huisjes, verschillende bodembedekkers, speciaal voer voor de hamster, een lekkere hamstersnack, drinkflesjes, voerbakjes, waterbakjes en om niet te vergeten het speelgoed. Alles wat jij nodig bent om jouw hamsterscaping te verwezenlijken is te verkrijgen, twijfel je over iets? Vraag onze dierenspecialist dan gerust om hulp.